Днес китайски съд е дал  четири години затвор на гражданската

...
Днес китайски съд е дал  четири години затвор на гражданската
Коментари Харесай

В Китай осъдиха журналистка, информирала за COVID-19 от Ухан

Днес китайски съд е дал  четири години затвор на гражданската активистка и публицист Джан Джан, разпространявала информация за епидемията от ковид в Ухан при започване на февруари, заяви  сайтът на радио Эхо Москвы. 

 „ Джан Джан искаше да помогне на хората от Ухан, искаше да опише на външния свят за ужасите, протичащи се там, с цел да могат другите да избегнат тази рецесия — съобщи нейният юрист Джан Кеке. — Наказателно дело против нея не е единственото по рода си. Но този развой притегли интернационално внимание и целият свят към този момент е наясно с нарушаванията на правата на индивида в Китай ".  По думите на Кеке журналистката  продължава гладната си стачка, макар влошеното си здраве.

Джан Джан беше задържана повече от шест месеца.  Тя бе упрекната в разпространяване на погрешна информация в обществените мрежи и в портала на youtube.  Под такъв предлог  властите обикновено арестуват и съдят деятелите за граждански права в Китай, отбелязва английският уебсайт BBC.  Междувременно това е първият прочут отвън страната публицист, съден по време на пандемия.

37-годишната Джан, някогашен юрист, от Шанхай в Ухан на 1 февруари 2020 година - към седмица откакто градът е подложен под карантина поради ковид - за да разказва за обстановката в епицентъра на епидемията. Според управляващите е предавала от Ухан фалшива информация с помощта на WeChat, Twitter и YouTube, а също е разговаряла с задгранични издания като Free Radio Asia и Epoch Times, като и " злонамерено е спекулирала с епидемията от COVID-19 ".

След публикуването на цялостния ѝ репортаж през май журналистката изчезна в Ухан, а месец по-късно беше задържана в Шанхай.  Адвокатът съумя да се срещне с нея едвам през септември. Джан Жан се трансформира в знак на митинг против опитите на китайските управляващи да наложат своята позиция за хода на епидемията и да премълчат за грешките ти.  Сега тя е изправена пред затвор. Журналистката не признава виновността си.

 Това не е първият път, когато Джан е подложена на преследване.  Миналия септември тя беше арестувана за изявление в поддръжка на деятели в Хонконг.  Тогава беше принудена да се подложи на психиатричен обзор.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР